В Угорщині створили електронний COVID-паспорт — два додатки для смартфону
PR Newswire

В Угорщині створили електронний COVID-паспорт, який підтверджує вакцинацію від коронавірусу. Паспорт складається з двох додатків, які угорці встановлюватимуть на свої смартфони.

Про це розповів заступник гендиректора з галузевої та інституціональної інформатики головного управління Національної лікарні Угорщини Балінт Сабо, передає Magyar Nemzet.

За словами Сабо, перший додаток і є COVID-паспортом. Другий підтверджує захист від коронавірусу громадянина на основі результатів його COVID-тестів за останні 14 днів, а також щеплень.

У додатках буде лише інформація, яка міститься в системі «зони електронних медичних послуг» (EESZT). Вони не показуватимуть детальну інформацію про громадянина.

Ми відчуваємо, що у світі зростає потреба в тому, щоб громадяни могли довести свій захист від коронавірусу, щоб мати можливість вільно пересуватися й користуватися послугами, тобто там, де існує підвищений ризик зараження

Чиновник пояснив, до яких саме послуг отримають доступ громадяни, які встановлять додатки: перукарні, театри, будь-які заходи або перельоти.

Зараз угорці тестують COVID-паспорт. В країні завершився прийом заявок на тест і, щойно він завершиться, COVID-паспорт стане доступним для всіх громадян Угорщини.

Як діятиме додаток:

  • ідентифікуватиме громадянина;
  • видаватиме сертифікат захисту від COVID-19;
  • видаватиме QR-код про результати тестів для перевірки достовірності інформації.

Крім того, як пише Magyar Nemzet, COVID-паспорт можна буде використовувати як в Угорщині, так і за її межами.

Всесвітня організація охорони здоров'я в квітні виступала проти запровадження «імунних паспортів». Чиновники пояснювали це тим, що не існує доказів того, що у тих, хто перехворів на COVID-19, виробляється імунітет до повторного зараження. Водночас в організації підтримували існування документів про вакцинованих людей.

Новий варіант COVID-19 не впливає на смертність і ефективність щеплення, вважає ВООЗ