В Україні дозволили усім охочим робити другий бустер від коронавірусу

В Україні дозволили робити друге бустерне щеплення від коронавірусу, а також вакцинацію дітей віком 5-11 років. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін закликав українців не зволікати з вакцинацією, оскільки вона допомагає захистити від госпіталізації і відповідно зменшує навантаження на лікарні, які мають рятувати життя військовим.

Відповідно до нових правил  друга бустерна доза дозволяється усім повнолітнім з інтервалом щонайменше через 4 місяці після першої бустерної дози. 

Також МОЗ затвердило нові схеми вакцинації відповідно до рекомендації WHO, EMA та ECDC. Відтепер для бутерного щеплення можна використовувати вакцину CoronoVac після застосування інших вакцин. 

Тобто, якщо людина отримала базовий курс вакциною Comirnaty (Pfizer), Moderna чи будь-якою іншою вакциною, вона може отримати бустерне щеплення (як перше, так і друге) вакциною CoronoVac.

Крім того, тепер перший бустер можна зробити через 5 місяців після завершення базового курсу.  Раніше цей термін складав щонайменше 6 місяців. 

Ще одна важлива зміна — дозвіл вакцинації дітей віком 5-11 років проти COVID-19. Щеплення здійснюватимуть вакциною Comirnaty (Pfizer). Для дітей віком 5-11 років обов’язковою є інформована згода батьків або опікунів. Раніше в Україні була дозволена вакцинація дітей віком від 12 років.

Україна наразі очікує на відповідну вакцину, адже щеплення дітей віком 5-11 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років, та дорослих. Найближчим часом ця вакцина буде доступна в Україні. 

Для дорослих зараз у наявності є майже 5 млн вакцини CoronaVac, близько 400 тисяч доз вакцини  Pfizer та 30 тисяч вакцини Janssen. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Вакцинувати усіх. Як людство перемогло віспу