В Україні дозволять третю дозу COVID-вакцин людям зі слабким імунітетом
Pixabay

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики України рекомендує дозволити введення третьої додаткової дози вакцини від COVID-19 людям з ослабленим імунітетом. Зокрема, онкохворим та ВІЛ-інфікованим.

Про це розповів Федір Лапій, голова цієї групи експертів в коментарі РБК-Україна.

За його словами, третя додаткова доза відрізняється від бустерної тим, що першу вводять через 28 днів після другої дози, а бустерну — через пів року.

«Її (додаткову дозу — Ред.) вводять особам, які гірше відповідають на первинний курс вакцинації. Які люди гірше захищені після стандартних двох доз? Це імуноскомпроментовані особи. Це, наприклад, пацієнти з онкозахворюваннями; пацієнти, які мають серйозні проблеми з імунітетом, імунодефіцити; пацієнти, які отримують препарати, що пригнічують імунну відповідь», — підкреслив Лапій.

Він уточнив, що такі рекомендації щодо додаткових доз вже ухвалені в інших країнах.

«Нещодавно також була рекомендація від Всесвітньої організації охорони здоров'я. Сьогодні на штабі з вакцинокерованих інфекцій ми затвердили рекомендації щодо додаткової дози, які ми прийняли в понеділок», — зазначив Лапій.

Він також додав, що вже визначено перелік станів, за якими люди визнаються імуноскомпроментованими і за якими їм рекомендована третя доза вакцини AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, CoronaVac або Moderna.

«Її вводитимуть мінімум через 28 днів після другої дози, оптимально це зробити до третього місяця. Але якщо пройшло більше трьох місяців від другої дози, наприклад, у тих, хто прищепився повним курсом раніше, то вони все одно зможуть її отримати зараз», — сказав Лапій.

Раніше Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я повідомляв, що в Україні найімовірніше буде додаткове вакцинування від COVID-19.

Бустерна вакцинація в Україні, ймовірніше, буде — міністр Ляшко