В Україні створюють новий правоохоронний орган, який розслідуватиме економічні злочини

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт № 3087, яким передбачається створення нового правоохоронного органу для розслідування економічних злочинів, — Бюро економічної безпеки. Скорочено — БЕБ. 

«За» голосували переважно «Слуга народу», «Голос» та депутатська група «Довіра». Всього нардепи віддали 245 голосів на підтримку створення БЕБ.

Згідно з проєктом закону, Бюро економічної безпеки зможе розслідувати такі злочини, як шахрайство з фінансовими ресурсами, доведення банку до неплатоспроможності, протиправне заволодіння майном підприємства та інші правопорушення, які негативно впливають на економіку й сприяють її тінізації. 

Законотворці також відзначають, що наразі розслідуванням економічних злочинів займаються СБУ, Нацполіція та податкова міліція. Тепер же податкову міліцію та контррозвідувальні підрозділи у сфері економічної безпеки СБУ пропонують ліквідувати.

У пояснювальній записці депутати стверджують, що податкова міліція була не надто ефективною у розслідуванні економічних злочинів. До того ж, є необхідність позбавити правоохоронні органи «не властивих їм функцій». 

Підпорядковуватиметься бюро Кабінету міністрів через міністра фінансів, а директора БЕБ, з подання конкурсної комісії, призначатиме президент. Максимально можлива кількість працівників бюро сягне 4000 осіб.

Також законопроєктом забороняється передавати розслідування справи іншим органам, вони за підслідністю належить НАБУ або ж самому Бюро економічної безпеки. Окрім того, БЕБ зможе залучати іноземних спеціалістів як консультантів для підвищення ефективності роботи в рамках проєктів міжнародної технічної допомоги із дотриманням законодавства про захист персональних даних та забезпеченням таємниці, що охороняється законом.

Про створення правоохоронного органу, який займався б розслідуванням економічних злочинів, говорили ще в 2017 році. Тоді Кабмін схвалив проєкт закону про створення Служби фінансових розслідувань. Створення нового органу було і в планах нової влади: 30 серпня новий законопроєкт вніс в Раду депутат від «Слуги народу» Данило Гетьманцев.

Проте зараз йдеться про вже третій схожий законопроєкт, ініціаторами якого виступила група депутатів від «Слуги народу». Цікаво, що у фільмі «Рік президента Зеленського» очільник держави взагалі пропонував зменшити кількість правоохоронних органів. «Щоб ти знав, що перед тобою сидять троє людей і вони несуть повну відповідальність за криміногенну ситуацію, за те, що всі корупціонери та бандити потраплять до в’язниці», — казав цієї весни Зеленський.