В Україні можуть повернути платне розмитнення авто

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7311, яким пропонується повернути мита на ввезені в Україну авто для власного користування.

Його розробив комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики під головуванням Данила Гетманцева.

Якщо цей документ схвалить парламент, то під час ввозу автомобілів знову доведеться сплачувати ввізне мито, акцизний податок та ПДВ. Для вживаних автомобілів ці податки можуть складати від 40 до 100% від ціни цього авто у Європі.

У документі також пропонується низка податкових та митних змін, зокрема — збільшення військового збору вдвічі з 1,5% до 3% та дозвіл на відшкодування податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

18 березня Кабмін вирішив максимально спростити всі митні процедури після того, як Володимир Зеленський доручив розробити рішення для прискорення постачання до України всіх необхідних товарів на час воєнного стану.

Закон, який відміняв усі податки при ввозі транспортних засобів, почав діяти з 5 квітня 2022 року. Завдяки такому кроку держава мала на меті поповнити парк знищених на війні транспортних засобів, втрати яких нараховувались у кількості близько 200 тис. одиниць.

Чому «нульове розмитнення» скасовують

Головна проблема — це черги, які завантажували митні пропуски з обох сторін кордону, і гальмували доставляння в Україну гуманітарних вантажів, зброї та необхідних засобів для ЗСУ.  

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З 25 квітня ввозити «євробляхи» до України можна буде лише через сім пунктів пропуску