В Україні заборонять рекламу ліків та продаж препаратів без рецепта
iStock

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) рекомендувала Кабінету міністрів запровадити до 1 січня 2024 року мораторій на рекламу лікарських засобів і медичних препаратів.

Про це йдеться у рішенні РНБО, яке напередодні увів у дію Володимир Зеленський, президент України.

Таке рішення, зокрема, передбачає доручення Кабміну створення та затвердження до кінця року «Стратегічного плану розвитку системи охорони здоров’я населення» на наступні вісім років.

Ця стратегія має передбачати серед іншого зміну підходу до рекламування та промоції ліків — відповідно до вимог ЄС.

Зараз реклама ліків в Україні регулюється профільним законом.

Він дозволяє рекламувати лише рецептурні ліки, схвалені МОЗ, та ліки, що відпускаються без рецепта і не заборонені медичним регулятором.

Ще у 2018 році Міністерство охорони здоров’я розробило законопроєкт, яким пропонувало зокрема взагалі заборонити рекламу цілительства й нетрадиційної медицини, а також показувати в рекламі лікарів і відомих людей.

Також РНБО пропонує уряду забезпечити реальний контроль за реалізацією ліків в аптеках.

І таким чином підтримати законопроєкт №5547, який гармонізує законодавство України і право ЄС щодо сфери обігу лікарських засобів.

Зокрема пропонується не відпускати в аптеках без рецепта лікаря антибактеріальні, противірусні та гормональні лікарські засоби, а також імуномодулятори.

У липні 2021 року Верховна Рада остаточно схвалила законопроєкт, який забороняє продаж ліків дітям до 14 років. Цим хочуть запобігти самогубствам серед дітей.

Контрабанда на мільйони. У київських аптеках продавали фальшиві ліки, завезені з РФ