В Україні набув чинності закон про заборону феєрверків і петард: деталі
Pixabay

У понеділок, 6 листопада в Україні набрав чинності закон про заборону використання та розповсюдження більшості салютів, феєрверків та петард.

Про це з посиланням на відповідний закон №7438 повідомила Євгенія Кравчук, народний депутат, заступник голови комітету з питань Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики.

Цей проєкт закону ініціював президент Володимир Зеленський на період воєнного стану в Україні. Цей документ у квітні схвалила Верховна Рада, а у травні він отримав підпис президента.

Тоді ж запрацювали норми про заборону використання та продаж феєрверків, зокрема салютів і петард (крім феєрверків класу F1, що мають дуже низький рівень небезпеки та незначний рівень шуму, що не перевищує 60 дБ).

Заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними Силами України, Нацполіцією та аварійно-рятувальними службами

Що тепер під забороною

  • З 6 листопада в Україні забороняється використання феєрверків (піротехнічних виробів, які призначені для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;
  • продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класів F2, F3, F4;
  • продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класу F1, особам, які не досягли 16-річного віку.

Яке покарання чекає на порушників

В Україні під час військового стану щодо порушників заборони на використання салютів, феєрверків та петард застосовуються санкції як адміністративного, так і кримінального характеру.

Так, наприклад, на початку жовтня у Чернігові п'яна пара запускала феєрверки, і тепер їм загрожує 5 років ув'язнення.

А 24 серпня, у свято День незалежності, у Києві чоловік запустив салют із багатоповерхівки, а потім після затримання вразив правоохоронців своїми виправданнями.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Києві заборонили запуск та продаж феєрверків на час війни