В Україні не збираються вимикати світло через похолодання — Міненерго

В Україні не планують запроваджувати графіки відключень світла у зв'язку із похолоданням. Про в ефері телемарафону заявила заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук, пише РБК-Україна.

«Зрозуміло, що разом зі зниженням температури зростає споживання електроенергії. Але ще раз наголошую, що на сьогоднішній день ситуація контрольована. І якщо не буде значних обстрілів, не буде значних пошкоджень, у тому числі через погодні умови (налипання снігу чи вітру)… не плануємо запроваджувати жодних графіків», — наголосила вона.

Грінчук додала, що енергетики готувалися до похолодання і тому зараз не планють обмеження, особливо для побутових споживачів.

Водночас в Укренерго закликають користувачів економно споживати електроенергію з 17:00 до 19:00.

У компанії пояснили, що ситуація залишається складною, оскільки триває ремонт на кількох блоках теплових електростанцій і через зниження температур в енергосистемі наявний дефіцит. Імпортованої електроенергії також недостатньо для покриття дефіциту в енергосистемі — замість технічно можливого максимуму 1200 МВт в окремі години він становить максимум до 609 МВт.

Крім того, через зростання споживання у пікові годити можливі зупинки та вихід в аварійний ремонт працюючих блоків. Така ситуація трапилася напередодні. При цьому наявного на ринку обсягу імпортної електроенергії не вистачило для того, щоб замістити весь обсяг невиробленої зупиненими блоками електроенергії.

У результаті Укренерго було змушене активувати аварійну допомогу від операторів систем передачі Румунії, Словаччини, Польщі, загальним обсягом 1800 МВт*год.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо захисту енергоінфраструктури