В Україні перевірять усі заклади з цілодобовим перебуванням дітей після інциденту на Львівщині
Pixabay

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович доручила Національній соціальній сервісній службі перевірити всі заклади, в яких цілодобово живуть діти.

Таке рішення вона ухвалила після викриття ймовірних випадків насилля над вихованцями одного з навчально-реабілітаційних центрів на Львівщині.

«Усі діти мають навчатися і зростати в безпечному просторі. У зв'язку з тим, я доручила Нацсоцслужбі провести перевірки в усіх таких закладах, де цілодобово живуть діти, з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав», — заявила вона.

Для цього розробили спеціальний опитувальник, який не травмуватиме почуття дітей.

Також міністерка наголосила, що найкращий варіант — щоб усі діти, навіть якщо вони мають особливі освітні потреби, могли навчатися поруч зі своїми домівками та щовечора повертатись додому.

«На жаль, наразі таких дітей змушені відправляти в спецшколи, яких лише декілька в області. Зрозуміло, що до них неможливо добиратися щодня, тому потрібні не окремі заклади, а класи в загальних школах. Тоді батьки зможуть вибрати навчальний заклад поруч з домом. Саме тому я закликаю збільшувати кількість сімейних форм виховання в громадах та розвивати інклюзивні класи й спеціальні класи в загальних школах, щоб за освітньою послугою не треба було звертатися далеко від дому і щоб вона не надавалася з необхідністю проживати весь час в школі», — зауважила Оксана Жолнович.

Вона додала, що Україні потрібні саме системні зміни, щоб забезпечити нормальне виховання та розвиток усіх дітей.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні запустили додаток для допомоги тим, хто постраждав від домашнього насилля