В Україні планують оновити правила видачі посвідчення водія

В Україні плануються зміни правил видачі посвідчення водія та допуску до керування транспортними засобами.

Про це повідомляє пресслужба МВС.

Згодом у документі ставитимуть нову відмітку про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач.

Вона позначатиметься кодом «78» у графі 12.

Це означає, що власники такої відмітки зможуть керувати автомобілем лише з автоматичною коробкою передач, а за її відсутності — з будь-якою.

При цьому зміни не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення водія були видані раніше.

mvs.gov.ua

Також термін чинності результату успішно складеного теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС збільшили від 3 місяців до 2 років. 

«Водіям більше не потрібно надавати документи, що підтверджують навички керування при відкритті нижчої категорії або категорії з причепом (ВЕ, В1Е, СЕ, С1Е, DE, D1E)», - додали у міністерстві.

Крім того, на посвідченні водія інформація щодо обмежень у керуванні автомобілем відображатиметься у вигляді кодів, як у країнах ЄС, а не піктограм, як раніше.

Зокрема, у вигляді кодів будуть:

  • медичні причини обмежень (окуляри, слухові апарати, протези кінцівок тощо);

  • пристосування транспортного засобу (модифікована трансмісія, пристосована педаль зчеплення, модифіковані гальмівні системи тощо);

  • керування транспортним засобом лише в денні години, лише без пасажирів, в межах міста/регіону тощо.

 Також оптимізовано процес прийняття іспитів:

  • у разі одночасного відкриття двох категорій іспити (іспит) складаються за вищою з них (крім категорій B1, B, BE). Зокрема, при відкритті категорій С та С1 теоретичний та практичний іспити складаються лише за категорією С;

  • при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у разі наявності в ньому декількох відкритих категорій, теоретичний та практичний іспити також складаються за вищою категорією.

Усі нововведення запровадять відразу після оприлюднення зазначеної постанови Кабміну.

Майбутнім водіям дозволили вчитися на посвідчення онлайн