В Україні планують запустити «смарт-мобілізацію»: що відомо про проєкт

В Україні найближчим часом планують запустити «смарт-мобілізацію», де громадянин зможе сам обрати для себе спеціальність для служби.

Про це в інтерв’ю «РБК-Україна» розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, над пілотом програми ще працюють, але за місяць-два його планують запустити.

«Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», — розповів Федоров.

Таким чином, після проходження рекрутерів, тестів та навчання, громадянин потрапить у роту ударних дронів і на ту посаду, на яку сам себе мобілізував.

Федоров зазначив, що нововведення дозволить побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір та наскільки будуть мотивовані. І, відповідно, чи розширювати «смарт-мобілізацію».

«Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя — це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника», — додав Федоров.

При цьому чиновник наголосив, що жодних повісток у «Дії» не буде.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Звільнення від мобілізації в Україні: підстави та терміни