В Україні посилили захист безробітних та роботодавців на час карантину

Верховна Рада України посилила захист безробітних, працівників і роботодавців на час карантину.  

Законопроєкт №3486 щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення COVID-19, підтримали 287 нардепів із 225 необхідних.

Згідно з документом, розміщеним на сайті парламенту, нардепи пропонують надавати допомогу по частковому безробіттю всім підприємствам, у тому числі й великим. Це практикуватиметься не лише під час карантину, пов’язаного з коронавірусом, але й інших.

Крім того, в законі прописано строк, в який роботодавці повідомлятимуть центри зайнятості про заплановане масове звільнення працівників. Він має бути не меншим, ніж два місяці, а для держслужбовців — не меншим, ніж 30 календарних днів. Закон конкретизує підстави для отримання підприємствами допомоги по частковому безробіттю через зупинку виробництва.

Людям, звільненим із військової служби після участі в АТО/ООС без умови встановлення інвалідності, надаватимуть ваучери. Головам сімейних фермерських господарств нардепи дозволили платити єдиний соціальний внесок за себе і членів господарства.

Також Фонд соцзахисту інвалідів зможе використовувати кошти, які надійшли до держбюджету від сплати санкцій та пені, для надання роботодавцям компенсацій.

З 1 грудня в Україні підвищився прожитковий мінімум, а, відповідно, й соціальні та трудові виплати, зокрема, розмір максимальної допомоги по безробіттю. Водночас розмір мінімальної допомоги по безробіттю залишився без змін.

«Виграють усі». Кабмін схвалив законопроєкт про накопичувальну пенсію