В Україні працюють лише 27% великих ТЕС, решта пошкоджені — Шмигаль

Зараз в Україні в робочому стані менше третини великих теплових електростанцій.

Про це в ефірі телемарафону розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, лише 27% великих ТЕС можуть працювати, решта — пошкоджені або зруйновані.

Через атаки росіян українська енергосистема втратила 9,2 ГВт потужності, що становить половину від усієї спроможності України.

«Ситуація в енергетиці дуже складна. Це очевидно. росія зруйнувала 50% нашої спроможності генерації електроенергії. Фактично станом на сьогодні через ракетні і дронові атаки ми втратили 9,2 ГВт електроенергії. Це половина нашої потужності, з якою ми проходили, наприклад, минулу зиму», — сказав прем’єр-міністр.

Окупанти зруйнували 42 енергоблоки та пошкодили 20 гідроенергетичних блоків, які через атаки залишаються в неробочому стані.

«Ми працюємо над захистом для того, щоб захистити те, що відновлюємо і те, що збережено. Ми працюємо над збільшенням імпорту електроенергії з ЄС. У нас фізична спроможність 2,2 ГВт, поки що нам політично дозволяють імпортувати 1,7. Ми домовляємось зараз і вже на всіх рівнях з Єврокомісією для того, щоб спроможність імпортувати була відкрита максимально», — додав Шмигаль.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Невдовзі з ремонту вийде блок АЕС, який покращить ситуацію в енергосистемі — «Укренерго»