В Україні пригрозили новими санкціями за фейкові COVID-сертифікати: кого каратимуть найперше

Міністерство охорони здоров'я анонсувало нові санкції за підробку сертифікатів вакцинації. Найперше перевірятимуть керівників медичних закладів.

Про це сьогодні під час засідання комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування заявив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я.

В першу чергу за підробку сертифікатів відповідатимуть лікарі. У разі порушень їх відсторонюватимуть від медзакладів.

У разі виявлення порушення МОЗ направлятиме подання до власників закладів охорони здоров'я, де працюють ці лікарі.

«Прохатимемо відсторонити від роботи керівника закладу на час проведення слідства. Це триватиме до встановлення причетності самих керівників до злочинів, які вчиняють їхні підлеглі», – пояснив Ляшко.

У разі повторного порушення МОЗ ініціюватиме:

  • анулювання ліцензії медзакладу;
  • скасування контракту з Національною службою здоров'я.

Випадки шахрайства з COVID-сертифікатами

Мешканець Волинської області заплатить 8500 грн штрафу. Все тому, що він підробив сертифікат вакцинації, аби не проходити самоізоляцію після повернення з Польщі. Свою вину у суді чоловік повністю визнав.

Іншій мешканці Волині суд призначив штраф у розмірі 5100 грн. Жінка також вирішила купити фейковий сертифікат вакцинації, аби не проходити самоізоляцію. За підробку вона заплатила 1 тис. грн, а сам «документ» придбала через інтернет.

Ані в першому, ні в другому випадку не вдалося з'ясувати, хто продав фейкові сертифікати.

Представники Нацполіції під час засідання комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування заявили, що найчастіше фіксують порушення з боку тих осіб, які використовують підробні сертифікати, а не тих, хто займається їх розповсюдженням.

І додали, що за підробку документів в Україні передбачено покарання згідно ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу.

Раніше Chas News повідомляв, що Кабмін хоче суворіше карати за підробку COVID-документів.

«Майже 300 кримінальних проваджень». Головний санлікар розповів про ситуацію з підробленими COVID-сертифікатами