В Україні пройшов другий тур виборів міських голів в 11 містах
Getty Images

У неділю, 22 листопада, в Україні відбувається другий тур виборів міських голів в 11 містах та депутатів до 47 місцевих рад.

Мерів обирають у Дніпрі, Нікополі (Дніпропетровська область), Слов'янську (Донецька область), Ужгороді (Закарпатська область), Бердянську (Запорізька область), Львові, Дрогобичі (Львівська область), Миколаєві, Полтаві, Рівному та Черкасах.

За даними громадянської мережі "ОПОРА", станом на 16 годину явка під час повторного голосування у 11 містах на місцевих виборах склала 22,5%.

За інформацією від спостерігачів громадської організації похибка складає 1%.

Тим часом ЦВК оприлюднила середню явку виборців на виборах міських голів станом на 13:00 – близько 13%.

У комісії зауважили, що вказані відомості не носять офіційний характер, оскільки надходять до ЦВК від територіальних виборчих комісій різними засобами звʼязку, зокрема телефоном або електронною поштою.

Громадянська мережа «Опора» повідомила про низку порушень під час волевиявлення у містах, де 22 листопада проходить повторне голосування.

Так, у Миколаєві та Ужгороді спостерігачам чинили опір. Члени дільничної виборчої комісії №210715 в Ужгороді намагалися не впустити представника «Опори» на засідання комісії у приміщення виборчої дільниці.

Після повідомлення про ситуацію в Ужгородську міську ТВК спостерігача все ж впустили на виборчу дільницю. У Миколаєві спостерігач «Опори» не зміг потрапити у приміщення виборчої дільниці №480772 — комісія обмежувала його на спостереження за підготовчим засіданням, він не мав змоги спостерігати за відкриттям сейфу з бюлетенями. Через деякий час спостерігач зміг зайти у приміщення.

У Полтаві члени ДВК та виборці отримують СМС із закликом не йти на вибори.

«ОПОРА» нагадує, що під час голосування 25 жовтня в усій Україні на 16:00 явка становила 27%. Під час повторного голосування 15 листопада явка виборців у 7 містах в цей же час склала 18,6%.

У Слов'янську на виборах перемагає Лях — екзит-пол «R & B Group»

Чинного міського голову Слов'янська (Донецька область) Вадима Ляха (партія «Опозиційний блок») у другому турі виборів підтримали 58,8% виборців, свідчать дані екзит-полу, проведеного компанією «Research & Branding Group».

Його опонент, глава правління ПрАТ «Слов'янський машинобудівний завод» Павло Придворов (партія «Опозиційна платформа — За життя»), отримав 41,2% голосів.

За Садового у Львові проголосували 62,8% виборців — екзит-пол «Савік Шустер Студії»

У Львові на виборах мера перемагає чинний глава міста Андрій Садовий, який згідно з результатами екзит-полів, набрав 62,8% голосів у другому турі, свідчать результати екзит-полу, проведеного «Савік Шустер Студією»

Згідно з екзит-полом, за кандидата від «Європейської солідарності» Олега Синютку проголосували 37,2%.

Філатов перемагає у Дніпрі з результатом 78,75% — екзит-пол «Савік Шустер Студії»

Чинний мер міста Дніпро Борис Філатов перемагає в другому турі виборів міського голови й набирає 78,75% голосів виборців, свідчать результати екзит-полу «Савік Шустер Студії», оприлюднені в ефірі телеканалу «Україна 24» в неділю ввечері.

При цьому його конкурент, представник партії «Громадська сила», глава наглядової ради АТ «Дніпропетровський стрілочний завод» Загід Краснов, згідно з тим же екзит-полом, отримує 18,25% голосів виборців.

Бондаренко перемагає у Черкасах, набирає 54,25% — екзит-пол «Савік Шустер Студії»

Чинний мер міста Черкаси Анатолій Бондаренко (партія «За майбутнє») перемагає в другому турі виборів міського голови, який проходить у неділю, набирає 54,25% голосів виборців, свідчать результати екзит-полу «Савік Шустер Студії», оприлюднені в ефірі телеканалу «Україна 24» в неділю ввечері.

При цьому його конкурент, підприємець Віктор Євпак, висунутий партією «Голос», згідно з тим же екзит-полом, отримує 45,75% голосів черкаських виборців.

У Миколаєві лідирує Сєнкевич — екзит-пол «Никвести»

На виборах міського голови Миколаєва лідирує чиний мер міста Олександр Сєнкевич з результатом у 61,6%.

Про це свідчать результати екзит-полу, проведеного виданням «Никвести».

Його суперник — представник «ОПЗЖ» Владислав Чайка — отримав 38,4% голосів виборців.

Місцеві вибори в Україні 2020 — передісторія

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. 15 листопада другий тур виборів міських голів пройшов у семи містах.

Явка на виборах 25 жовтня склала 37%. 15 листопада на дільниці прийшли 24% виборців.

Результати голосування мають бути встановлені до 27 листопада включно.

Київські кандидати в мери протягом передвиборчої кампанії витратили на рекламу на Facebook понад $126 тис.