В Україні пройшов «жовтий дощ»: синоптики пояснили, з чим це пов’язано (фото)

24 квітня у багатьох регіонах України випав «брудний» дощ, який утворився через пил та пісок, принесені циклоном із Сахари.

У Миколаївському обласному центрі з гідрометеорології пояснили, що 23 квітня циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок з Сахари. Дощ і вітер сприяють акумулюванню пилу і осадженню його з опадами.

Більша частина «брудних» дощів пройшла у Греції та Болгарії, однак циклон дійшов і до України. Зокрема, очевидцями «жовтого» дощу стали жителі Київщини, Житомирщини, Черкащини, Одещини, Херсонщини, Миколаївщини.

Начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань у коментарі «Суспільному» розповів, що явище пов’язане з тим, що в повітря підіймаються частинки, пилу, ґрунту, рослинного пилку та інших часток:

«Вони можуть тривалий час триматися в повітрі. У суху погоду осідання їх на землю не помітно, а коли ці частинки потрапляють у вологу повітряну масу, то випадає «брудний дощ», — сказав він.

За попередніми прогнозами, у найближчі дві доби сахарський пил продовжить свій рух територією України у північному напрямку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Китаї сталася масштабна повінь: є загиблі та зниклі безвісти (відео, фото)