В Україні реформуватимуть старшу школу: що відомо
Pixabay

Міністерство освіти і науки реформує старшу школу. Після дев'ятого класу учні зможуть обрати одне з двох спрямувань — академічне або професійне.

Про це повідомили у МОН.

Академічне спрямування передбачає навчання в ліцеї за обраним профілем. До прикладу, STEM, мовно-літературним чи суспільно-гуманітарним. Учні самостійно обиратимуть предмети для поглибленого вивчення, а також предмети, не повʼязані з профілем. Готуватимуться до вступу в заклади вищої освіти.

Академічні ліцеї стануть великими закладами освіти, де формуватимуть кілька груп учнів. 

Професійне спрямування передбачає вступ у професійний коледж чи заклад фахової передвищої освіти. Там студенти опановуватимуть професію й обиратимуть предмети, які повʼязані з нею.

Після закінчення навчання студенти обиратимуть: вийти на ринок праці чи продовжити навчання у ЗВО.

У відомстві зазначили, що таких змін прагнуть 91% старшокласників і 83% студентів професійних закладів за результатами Всеукраїнського соціологічного опитування від КМІС.

Пілотування реформи розпочнеться у 2025 році в окремих ліцеях у різних регіонах. Національний старт реформи планують на 2027–2029 роки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Студенти вперше одержують від держави гранти на навчання через Дію: як отримати