В Україні розпочалася «депушкінізація» (фото)

В Україні за тиждень знесли два пам'ятники російському поету Олександру Пушкіну.

Започаткувала естафету Закарпатська область. 6 квітня у Мукачевому демонтували погруддя та меморіальну дошку на честь поета.

 

В Мукачеві позбуваються російсько-імперського минулого На засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про демонтаж...

Posted by Мукачівська міська рада on Wednesday, April 6, 2022

В Ужгороді спершу пам'ятник у центрі міста перейменували на честь французького співака і музиканта Джо Дассена.

Перейменований пам'ятник Пушкіну

8 квітня міська рада голосами 26 з 30 присутніх депутатів вирішила взагалі прибрати бюст та перейменувати площу, на якій він був встановлений. Вже за кілька години рішення було виконано.

9 квітня пам'ятник Пушкіну прибрали і в Тернополі.

«Пушкін не мав жодного стосунку до Тернополя, як і більшість російських письменників, композиторів та інших. Побачивши всі звірства росії, в Тернополі немає більше місця російським і радянським пам’ятникам», — наголосив мер міста Сергій Надал.

У Дніпрі пам'ятникові теж дісталося. Зранку 10 квітня двоє чоловіків розмалювали постамент літерою Z, після чого їх затримала поліція. Щоправда, невдовзі їх відпустили, але мер Борис Філатов повідомив, що поки пам'ятник зносити не планують.

Розмальований пам’ятник Пушкіну

«Ми поки що не збираємося демонтувати пам’ятник Пушкіну. Тим паче, що Пушкін жив один час у Катеринославі, коли його відправили на заслання. Тому для нас він не просто поет, а історичний персонаж. Дуже хотілося б, щоб патріотично налаштовані громадяни йшли воювати з окупантами, а не з пам’ятниками», — сказав він.

Однак, за словами мера, на найближчій сесії міськрада перейменує усі вулиці, назви яких пов’язані з Росією. Зокрема, Новосибірська та Барнаульська будуть перейменовані на Тростянецьку і Чорнобаївську.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Херсоні росіяни розігнали мітинг, а у Новій Каховці спробували його організувати