В Україні створили унікальні медичні евакуаційні вагони: як вони виглядають (фото)

Укрзалізниця та Міноборони вперше показали залізничний евакуаційний медичний вагон. Зараз в Україні нараховуються 62 таких вагони.

Голова правління Укрзалізниці Євген Лященко зазначив, що перший медичний вагон, який не має аналогів у світі, було створено на початку березня 2022 року.

«Тоді не існувало жодних креслень та технічної документації, але була велика потреба в таких вагонах. Залізничники й медики за чотири дні переобладнали перший такий вагон. Сьогодні ж загальна кількість вагонів, задіяних у медичній евакуації в Україні, становить 62 одиниці», — розповів він.

евакуаційний вагон

медичний вагон

В Міноборони пояснили, що обладнання медичних вагонів тотожне обладнанню справжнього госпіталя. Завдяки цьому надавати екстрену медичну допомогу чи проводити операції можна прямо під час руху. Також можуть транспортувати важкопоранених військовослужбовців, яких неможливо перевозити іншими видами транспорту.

У вагонах працюють анестезіологи, медсестри, медбрати, санітари та евакуаційні бригади залізничників.

медичний евакуаційний вагон

медичний вагон для евакуації

До кінця 2024 року залізничники мають переобладнати ще вісім вагонів для потреб медичної евакуації.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рекрутинг до ЗСУ: як потрапити до конкретної військової частини (інструкція)