В Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голодомору. Що потрібно пам’ятати
Музей Голодомору

Щороку в четверту суботу листопада українці вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

О 16-й годині за київським часом всіх закликають приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання та запалити свічку в пам’ять про жертв геноциду.

Що потрібно пам’ятати про Голодомор

Масовий голод 1932-33 року в Україні визнаний геноцидом на законодавчому рівні.

Його організувала комуністична влада, щоб знищити національно-визвольний рух українців та остаточно ліквідувати спротив режиму.

У 1932 році для України встановили  план хлібозаготівель у 356 млн пудів хліба. Виконати його було нереально. Тому в людей почали вилучати всі запаси зерна, а потім конфісковували всі продукти, як штраф.

Від Голодомору в Україні померло щонайменше 3,9 мільйона людей, зараз з’явилися дані про 4,5 млн. Важко сказати, скільки українців померли від наслідків голоду пізніше.

Геноцид поширився на всю територію радянської України, а також території проживання українців за її межами — Поволжя і Кубань. Масовий голод був також у Білорусі, на Південному Уралі, в Західному Сибіру і Казахстані.

Росія системно заперечує те, що Голодомор був геноцидом українців та стверджує, що тоді постраждали багато регіонів СРСР.

Голод 1932-33 років визнали геноцидом 16 держав: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, а також Ватикан.

За даними останнього опитування, Голодомор вважають геноцидом 85% українців.

«Мільйони невинних жертв є постійним нагадуванням про загрозу режимів, які зневажають права і свободи людини. Тоталітарна комуністична влада свідомо пішла на злочин проти людяності та намагалася знищити українців як націю, викорінити нашу мову й культуру», — написала омбудсмен Людмила Денісова у Facebook.

Техас визнав Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом