В Україні тестують дрон-розміновувач ST1: історія створення

В Україні розпочали тестування вітчизняного дрона-розміновувача ST1. Про це повідомив віцепрем’єр Михайло Федоров.

ST1 — автономний дрон для пошуку мін. Він обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, які дають змогу облітати перешкоди на низькій висоті. Також він оснащений мікрокомп’ютером, який обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу.

За словами Федорова, у середньому ST1 працює в 4 рази швидше за людину.

«Це значно прискорить процес розмінування українських територій та зробить його безпечнішим. Наприклад, сапери ДСНС, ЗСУ, Нацполіції зможуть з безпечного місця керувати дроном та шукати міни», — пояснив віцепрем’єр.

Зараз розробники активно тестують експериментальний зразок у польових умовах. Команда збирає фідбек, працює над удосконаленням і готується до масштабування виробництва.

Що відомо про дрон-розміновувач ST1

Дрон розробила компанія Ailand Systems. Вона понад 10 років виготовляла програмне забезпечення у сфері комп'ютерного зору, а у 2021 року почала займатися дронами для сільського господарства, які мали відловлювати шкідників на полях.

З початком повномасштабної війни директора компанії Дмитра Тітова мобілізували і він став сапером. Згодом у нього з'явилася думка модифікувати дрон Ailand Systems для проведення розмінування.

«Влітку торік почали цим займатися і вже восени був готовий прототип», — розповідав Тітов у коментарі DW.

Розробку представили ДСНС, а згодом було підписано меморандуми про співпрацю з Укроборонсервісом — дочірньою компанією Укроборонпрому. У січні 2023 року Ailand Systems також отримала фінансування від Українського фонду стартапів.

«Ідея полягала в тому, щоб адаптувати котушку звичайного металошукача на дрон, який би виконував цю роботу без сапера, які, на жаль, часто підриваються. Складність задуму полягає в тому, щоб опрацювати сигнал і класифікувати міни. Сапери довго тренуються, щоб почути за сигналом об'єкти. Тому ми створили програмне забезпечення, яке чує і розуміє сигнали від металошукача», — розповідав розробник.

У червні він зазначав, що за наявності достатнього фінансування, необхідно приблизно півроку, щоби довести прототип до стадії готового продукту. Після цього Ailand Systems планує постачати дрони операторам протимінної діяльності, хоча до компанії вже почали звертатися фермери, які готові купувати дрони для розмінування.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На фронт передали 200 ударних дронів Heavy Shot: що це за БПЛА (фото, відео)