В Україні вакцинуватимуть людей, які вже перехворіли на COVID-19 —МОЗ
Getty Images

В Україні вакцинуватимуть людей, які вже перехворіли на коронавірус. Якщо в країну одночасно доставлять препарати Pfizer і Sinovac, то спочатку, медпрацівникам робитимуть щеплення Pfizer. Кому не вистачить німецько-американської вакцини, щеплюватимуть китайською.

Про це головний санлікар країни Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю BBC News Україна.

«Pfizer відразу піде на мобільні бригади і для вакцинації медичних працівників… Якщо приїде 300 тисяч Pfizer, вистачить для лікарів і соціальних працівників. Приїде 100 тисяч доз, то тільки для лікарів», — наголосив він.

Ляшко не відповів на питання, як обиратимуть першу людину, яку вакцинуватимуть в Україні. Однак він додав, першими робитимуть щеплення саме медикам.  

«Вона (перша вакцинація — Прим. ред.) буде під камерами, це завжди відбувається. Будь-який медпрацівник, який надає допомогу хворим на COVID-19, є героєм, тому перша вакцинація може бути зроблена будь-кому. Вони заслужили бути вакцинованими, бути в ефірі», — говорить санлікар.

Білл Гейтс каже, що ми не готові до наступної пандемії

Ляшко запевнив, що до кінця травня в Україні почнеться масова вакцинація від COVID-19. Проте купити препарати в аптеках чи робити щеплення їх у приватних лікарнях українці зможуть не раніше другого півріччя 2021 року.

Головний санітарний лікар зазначив, що вакцинуватимуть також тих людей, які перехворіли на коронавірус.

«Вакцина передбачена для всіх українців. Вакцинація буде добровільною, змушувати вакцинуватися ніхто не буде. Але за умов обмеженого доступу до вакцин, коли точно встановлено, що медпрацівник перехворів, ми можемо рекомендувати йому перенести перше щеплення на 3-6 місяців. Бо поки що ця людина захищена. Але тільки за умов обмеженої кількості вакцин», — каже чиновник.

Напередодні Ляшко заявив, що вакцинація від COVID-19 в Україні може розпочатися 15 лютого.

«Вакцинні війни». Євросоюзу жорстко контролюватиме експорт вакцин проти COVID-19