В Україні відхилили штрафи за порушення комендантської години

У середу, 22 травня Верховна Рада провалила у повторному другому читанні голосування за законопроєкт № 10195 про адміністративну відповідальність за порушення комендантської години. За проголосували лише 190 нардепів, а за повернення документа проголосували 216 депутатів. Тож закон вважається відхиленим повністю, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Нагадаємо, цю ініціативу зареєстрували наприкінці жовтня 2023 року. 16 грудня 2023 року Верховна Рада не змогла ухвалити цей законопроєкт в цілому — його відправили на повторне друге читання.

Тоді за порушення комендантської години депутати хотіли запровадити штрафи від 8,5 до 17 тис. грн. За повторне порушення протягом мали б сплачувати від 17 тис. до 34 тис. грн.

Для бізнесу пропонували більші штрафи — від 51 тис. до 102 тис. грн. Якщо ж порушення повторне — штраф зросте до 170 тис. або 340 тис. грн.

Також сьогодні Верховна Рада проголосувала у першому читанні 265 голосами за законопроєкт № 9362-1, який вносить зміни у кримінальний та адміністративний кодекси, запроваджуючи відповідальність за неналежне утримання й експлуатацію цивільних укриттів і об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту.

Цей документ встановлює адміністративну відповідальність за порушення вимог утримання укриттів, перешкоджання роботі перевіряючим або перешкоджання самим перевіркам, за невиконання приписів і постанов органів контролю таких споруд та за невиконання законних вимог контролюючих органів. За ці порушення утримувачів укриттів штрафуватимуть.

Держслужбі з надзвичайних ситуацій пропонують надати право складати постанови за вказані порушення.

Кримінальна відповідальність загрожує утримувачам і відповідальним за укриття, якщо порушення вимог утримання та експлуатації призвели до загибелі людини/людей або інших тяжких наслідків. Документ доповнює ст. 270 КК (порушення вимог пожежної або техногенної безпеки), за якою загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Раді пропонують бронювати від мобілізації працівників за 20 тис. грн військового збору