В Україні виявили нові мутації «британського» штаму COVID-19 — вчені
Pixabay

Співробітники Інституту молекулярної біології і генетики НАН України виявили нові мутації «британського» штаму COVID-19 .

Про це пресслужба ІМБГ розповіла у Facebook.

Науковці кажуть, що виявлені мутації пов’язані зі змінами в ділянках вірусу. За їх словами, саме ці зміни відповідають за швидкість його розмноження та імунну відповідь в інфікованої людини.

«Провівши секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох — з Києва, науковці ІМБГ виявили у всіх зразках нові мутації «британського» штаму коронавірусу. Модифікований «британець» відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 року, критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини», — йдеться у повідомленні.

 

ВИЯВЛЕНО НОВІ, НЕБЕЗПЕЧНІ МУТАЦІЇ «БРИТАНСЬКОГО» ШТАМУ в УКРАЇНІ Провівши секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з...

Posted by Інститут молекулярної біології і генетики on Monday, March 22, 2021

Вчені кажуть, що вони відібрали зразки вірусу на Прикарпатті під час різкого спалаху захворюваності в регіоні. На їхню думку, комбінація нових штамів — причина чергової хвилі епідемії в Україні.

«Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами «британця», — зазначив директор інституту Михайло Тукало.

Отримані співробітниками інституту дані вже зареєстровані в міжнародній базі GISAID. ІМБГ вже передав результати проведених досліджень до Ради національної безпеки і оборони, а учасники делегації ВООЗ погодилися із висновками українських науковців про зв’язок нової хвилі захворюваності із виявленим штамом.

Напередодні у МОЗ розповіли, як зараз мають ховати померлих від коронавірусу. 

Сумщина потрапила до «червоної» зони карантину