В Україні виявили новий штам COVID-19 «Еріс»: які симптоми та чим небезпечний
Unsplash

Загалом з 2 по 8 жовтня в Україні зафіксували 5186 випадків коронавірусу, 18 — летальних, серед людей старше 30 років. Серед них 10 випадків — новий штам COVID-19 «Еріс».

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Його методом секвенування виявили у Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Чим «Еріс» відрізняється від інших штамів COVID-19

«Еріс» — це варіант штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Омікрон», яких зараз в Україні близько 14. Новий варіант циркулює в Канаді та США орієнтовно з травня 2023 року. Його основна відмінність — додаткова мутація шипового білка, який швидше вражає ослаблений імунітет.

Однак, за оцінками ВООЗ, глобальний ризик для громадського здоров’я населення даного штаму оцінюється як низький.

Які симптоми штаму COVID-19 «Еріс»

Симптоми «Ерісу» не відрізняються від тих, які зʼєявдяються за інших штамів COVID-19.

Так, у хворого може бути:

  • біль у горлі,
  • нежить,
  • задишка,
  • ломота у тілі,
  • головний біль,
  • лихоманка.

Як захиститися від штаму «Еріс»

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 при усіх штамах є курс із трьох щеплень. Бустерне, третє щеплення, роблять через 5 місяців після первинної вакцинації з двох щеплень. Крім того, можна отримати додаткову бустерну дозу після консультації з сімейним лікарем чи у пункті щеплення. Вакцинація проти COVID-19 в Україні залишається безоплатною.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні офіційно завершився карантин через коронавірус