В Україні вперше пересадили шкіру дитині від посмертного донора (фото)
Перше медичне об’єднання Львова

Лікарі львівської дитячої лікарні св. Миколая вперше в Україні пересадили однорічному хлопчику з Львівщини, який обпік 25% тіла, шкіру від посмертного донора. Донорська шкіра захистила обпечені ділянки від інфікування і створила максимально природні умови для якнайшвидшого загоєння ран. А за кілька тижнів йому провели аутотрансплантацію – закрили рани вже власною шкірою, повідомили у лікарні і розповіли історію порятунку маленького Андрія.

Андрійко дістав опіки 25% шкіри: підборіддя, шиї та грудної клітки. Його мама Наталя відволіклась, аби приготувати кашу. Та вже за мить почула крик — малюк потягнув чайник за дріт і перелив на себе кип’яток.

Хлопчика одразу госпіталізували. У реанімації медики всю ніч намагалися стабілізувати стан однорічної дитини. І їм це вдалося. Однак шкіра хлопчика місцями була настільки уражена опіками, що вже не могла відновитися самостійно.

В результаті опікові хірурги пересадити Андрійкові шкіру від посмертного донора. Цей метод уже давно застосовують медики за кордоном, утім в Україні цей випадок — перший. До цього кроку львівські медики готувалися кілька років. 

За їхніми словами, таку операцію змогли провести, зокрема, завдяки минулорічним змінам до закону про трансплантацію. 

У Першому медоб’єднанні також розповіли, що хлопчик вже вдома. До медзакладу повертається лише на перев'язки. 

Далі на нього чекає реабілітація. Тепер найголовніше завдання для батьків — робити спеціальні вправи з Андрійком, аби сповільнити ріст рубців.

Нагадаємо, у 2021 році в Україні вперше успішно пересадили кістковий мозок від неродинного донора дорослій пацієнтці.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чому я вирішила стати посмертним донором?