В Україні вперше провели трансплантацію комплексу серце-легені (фото)
МОЗ

Лікарі виконали першу в історії України трансплантацію комплексу серце-легені.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

Операція відбулася у співпраці команд Інституту серця МОЗ України та лікарні Святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова.

«Безмежна вдячність донору та його близьким за рішення, яке дало змогу подарувати життя  хворій людині. Дякуємо лікарям за їхній професіоналізм», — зазначили в МОЗ.

хірургічна операція

жінка після пересадки легень та серця

У Першому медичному об'єднанні Львова розповіли, що органокомплекс отримала 38-річна Ніна з Київщини, яка чекала на трансплантацію довгих 15 років.

Операція тривала 10 годин. Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП. 

хірургічна операція

контейнер з органами для пересадки

«Історична подія не тільки для нашої лікарні, а й для всієї України. Ми об'єднали свої сили і виконали операцію, яка вважається однією з найважчих у світі. Понад три роки до цього йшли. Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності в Україні. Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап — це лише частинка шляху», — говорить Олег Самчук, генеральний директор Першого медичного об'єднання.

Така операція є надскладною, у всьому світі за рік її виконують 20-25 разів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом (фото)