В Україні введуть електронну марку та модернізують поштову інфраструктуру
Укрпошта

У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, спрямовані на підвищення ефективності роботи пошти. Документи передбачають введення електронної марки, боротьбу з контрабандою та модернізацію поштової інфраструктури.

Вони містять нову редакцію закону про поштову зв'язок, як повідомляють на офіційному сайті міністерства інфраструктури.

Це законопроєкти № 4353 «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» та № 4354 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в галузі поштового зв’язку».

Законопроєкти розроблені нардепами – членами Комітету з питань транспорту та інфраструктури за участі Міністерства інфраструктури та АТ «Укрпошта».

Міністр інфраструктури Владислав Криклій вважає чинний закон «Про поштовий зв’язок» 2002 року давно застарілим. Натомість зареєстровані у Верховній Раді законопроєкти врегульовують питання щодо надання сучасних поштових послуг. Проєкти розроблені на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС. Політик запевняє, що проєкти гармонізовані з нормами союзу.

Серед ключових перспектив, які відкривають законопроєкти − введення електронної марки, боротьба з контрабандою та низка нововведень, які дозволять суттєво осучаснити поштовий зв’язок в Україні та модернізувати поштову інфраструктуру.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський відмітив, що нова редакція закону про поштовий зв'язок дозволить запровадити новий формат доставки у поштові скриньки, стимулюватиме їх масштабне оновлення. Протягом найближчих кількох років після прийняття закону він прогнозує оновлення 50% міських абонентських скриньок.

Крім зручності послуг, усі ці заходи у комплексі убезпечать наших клієнтів та працівників на період пандемії, адже ходити у відділення за відправленнями чи контактувати з листоношею потрібно буде значно рідше.

Документи регулюють ряд питань щодо пропозицій для користувачів універсальних послуг поштової зв'язку, стимулювання розвитку конкуренції та здійснення регуляторних та наглядових функцій у сфері поштової зв'язку.

Законопроєкти дозволять мінімізувати фальсифікацію знаків поштової оплати, посилити боротьбу з контрабандою та оновити поштові ящики й встановити сучасні поштові автомати з QR-кодами.

Тим часом Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) затвердив надання Укрпошті до €63 млн кредитних коштів під держгарантії на обладнання відділень й створення автоматичних сортувальних центрів.

Раніше спільно з авіакомпаніями «Авіалінії Антонова» та Windrose Airlines Укрпошта запустила програму чартерних рейсів до США для швидкої та безперебійної доставки відправлень.

Як ми писали раніше, з листопада 200 відділень «Укрпошти» працюватимуть без вихідних, ще 50 — з грудня.

Австрія випустила «коронамарку» на туалетному папері