В Україні з 1 жовтня запустять «митний безвіз»: що це означає

Напередодні уряд схвалив постанови, які дозволять Україні приєднатися до Конвенцій про процедуру спільного транзиту і спрощення формальностей у торгівлі товарами, тобто «митного безвізу». Завдяки цьому пришвидшиться переміщення товарів між країнами Європейського регіону.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Уряд вже визначив перелік товарів, які можна перевозити митною територією України без надання митниці забезпечення сплати митних платежів на час воєнного стану та одного року після його припинення.

Проте його перелік поки не оприлюдили. 

Але відомо, що він формувавався з урахуванням товарів, потрібних для обороноздатності країни.

Для цього переліку товарів діятиме перехідний період з 1 жовтня 2022 року до 1 лютого 2023 року, протягом якого для бізнесу діятиме звичайний підхід щодо визначення товарів, які підпадатимуть під забезпечення сплати митних платежів.

Що таке «митний безвіз»

Простими словами, «митний безвіз» — це можливість швидкого переміщення товарів між 36-ма країнами Європейського регіону. 

Він відкриє доступ необмеженому колу українського бізнесу до авторизацій та спрощень, аналогічним тим, які існують у ЄС.

Також він допоможе унормувати окремі положення актів Уряду з Конвенціями про процедуру спільного транзиту і про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Нагадаємо, «митний безвіз» стане вже четвертим цього року після «енергетичного безвізу» в березні та «транспортного» й «економічного» безвізів улітку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кабмін дозволив передати ЗСУ конфісковані на митниці товари