В Україні за 80 років можуть зникнути дикі білки
УНІАН

До 2100 року в Україні може зникнути 97% природного ареалу білки — вивірки звичайної. Про це свідчить опубліковане «Українською природоохоронною групою» дослідження.

Тепліший клімат змінить ліси, в яких живуть білки. Науковці кажуть, що через це зменшаться чи зникнуть їхні кормові ресурси. Саме тому тварини не зможуть виживати у нових екосистемах, до яких вони не пристосовані.

Наразі невідомо, скільки популяцій білок залишиться до початку наступного століття на українських землях. Навіть за найкращого сценарію через сухіший клімат білка втратить половину своєї природної території проживання в Україні, додають вчені.

«Симуляція поширення вивірки за найбільш м'якого сценарію (зростання середньої глобальної температури на 1,5°С) показує можливу втрату 49% ареалу вивірки в Україні до 2100 року. Це мінімальний і невідворотний очікуваний вплив зміни клімату на поширення вивірки», — попереджають науковці.

Через сухіше середовище їхня природна територія існування буде зміщуватися на північ — у Білорусь та ще північніше у Росію. Проте вчені сумніваються, чи зможуть українські білки мігрувати у північні ліси.

«Скоріше за все, у природі такий тренд зміщення ареалу вивірки... реалізовуватиметься не у вигляді прямої міграції вивірок буквально «на північ», але через дуже складний механізм пристосування до життя в перетворених, суттєво змінених людиною середовищах», — припускає автор моделі Василь Придатко-Долін.

Фотоісторія. В цей день у 1793 році в Парижі створили перший в світі публічний зоопарк