В Україні заборонили гендерну дискримінацію та натяки на секс у рекламі
Pixabay

У п'ятницю, 10 вересня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт, який забороняє сексизм та запроваджує відповідальність за дискримінацію жінок і чоловіків у рекламі.

Законопроєкт №3427 підтримали 307 народних депутатів.

В Україні вже існує відповідальність за дискримінацію в рекламі, зокрема і за ознакою статі. Водночас у законі «Про рекламу» конкретно не прописано, що саме означає дискримінація за ознакою статі.

Тож депутати підтримали введення до закону понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

«Широко розповсюджена дискримінаційна за ознакою статі реклама закріплює гендерні стереотипи та негативно впливає на свідомість як дорослих споживачів реклами, так і неповнолітніх», — зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Автори документу із посиланням на дослідження професійних асоціацій рекламістів та маркетологів зазначають, що дискримінаційні меседжі в рекламі можуть призводити до реальної економічної, соціальної, психологічної та, навіть, фізичної шкоди людям у повсякденному житті.

Законопроєкт прямо забороняє:

  • вміщувати твердження та зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою,
  • стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини,
  • приниження гідності людини за ознакою статі,
  • демонструвати насильство за ознакою статі,
  • демонструвати зображення тіла людини чи його частини виключно як сексуального об'єкта з метою привернення уваги споживача, а також натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не мають прямого стосунку до рекламованого продукту чи способу його споживання.

У разі використання дискримінації рекламодавець має сплатити штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (60 тис. грн). 

Якщо вартість реклами не вдається встановити, то рекламодавця можуть оштрафувати до 1700 грн. Публічне спростування дискримінаційної реклами може відбуватися добровільно або за рішенням суду.

В Україні заборонять рекламу ліків та продаж препаратів без рецепта