В Україні заборонили продаж міцних і ароматизованих сигарет
Pixabay

У четвер, 16 грудня, Верховна Рада ухвалила низку змін до законів щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.

Про це йдеться на офіційному сайті ВР.

Новий закон дає визначення низці термінів, зокрема: «бездимний тютюновий виріб», «електронна сигарета», «новітній тютюновий виріб», «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» тощо.

Забороняється реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них.

Забороняється виробництво і продаж:

  • міцних сигарет — в диму яких рівні викидів перевищують: нікотину — 1 млг, смоли — 10 млг, монооксиду вуглецю — 10 млг;
  • ароматичних тютюнових виробів — які містять вітаміни, кофеїн, таурин та інші добавки, які можуть змінювати смак чи аромат, колір диму, полегшувати його вдихання та створювати враження, ніби куріння є корисним для здоров’я або надає додаткову енергію.

Документ забороняє продаж електронних сигарет, тютюну, пристроїв нагрівання тютюну особам до 21 року. Штраф за це  1020 грн, а у разі повторного порушення — 10 200 грн.

Куріння з використанням пристроїв для нагріву тепер дорівнюється до куріння звичайних сигарет і забороняється в усіх громадських місцях та приміщеннях.

Медичні попередження про шкідливість куріння на упаковках сигарет станут ще більшими — до 65% площі.

Рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні досяг історичного максимуму — 18,1%