В Україні заборонили вже другу проросійську партію

13 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив партію «Соціалісти», яку РНБО і Мін’юст вважають проросійською.

Про це повідомляє громадський рух «Чесно».

Відповідно до рішення суду усе партійне майно передається державі. Цей вирок може бути оскаржений у Верховному Суді.

«Соціалісти» — це вже друга проросійська партія, яку заборонили в Україні. Першим аналогічне рішення суд виніс щодо Опозиційного блоку.

Під час засідання представниця Мін’юсту Христина Ган зазначила, що міністерство отримало листа від СБУ і саме тому звернулося до суду. За її словами, керівник партії Євген Анопрієнко здійснює свою діяльність в інтересах так званого «Комітету спасіння України», діяльність якого координується урядом російської федерації та ексглавою Адміністрації президента Андрієм Клюєвим.

Представник СБУ додав, що діяльність «Соціалістів» була спрямована на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, пропаганду, глорифікацію та виправдання російського вторгнення.

Представники самої політичної сили на суд не прийшли.

Партію «Соціалісти» заснували у серпні 2014 року під назвою «Робітників, селян, інтелігенції України». Свою сучасну назву вона отримала в 2015 році.

Одним із її лідерів був ексміністр закордонних справ Леонід Кожара, якого обвинувачують у вбивстві бізнесмена Сергія Старицького у 2020 році.