В Україні запропонували ввести податок на солодкі газовані напої
Getty Images

Верховна Рада може ввести акцизи на солодкі газовані напої.

Це запропонував Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Він стверджує, що з кожним роком все більше країн світу запроваджують спеціальний податок на солодкі газовані напої. До переліку з понад 65 держав нещодавно долучились Казахстан та Ізраїль.

Таким чином планують спонукати громадян вживати менше цукру.

«На відміну від цукру з харчових продукти, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку, що з часом призводить до розвитку діабету, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту», — зазначив Радуцький.

Він додав, що дуже часто в газованих напоях замість цукру використовуються синтетичні підсолоджувачі, які шкодять ще більше.

«Не дивно, що цукровий діабет в Україні активно «молодшає». Останніми роками спостерігається дуже значний приріст захворюваності серед дітей шкільного та дошкільного віку. Хоча у 80 % випадків розвитку діабету можна запобігти завдяки правильному харчуванню», — написав нардеп.

У Мінекономіки розповіли, хто з українців найбільше заробляє