В Україні зросла кількість людей, які хочуть вакцинуватися і помітно зменшилось число «антивакцинаторів»
Pixabay

Порівняно з березнем 2021 року кількість українців, які не збираються робити щеплення проти коронавірусу, зменшилася на 8,5% — з 51,5% у березні до 43% наприкінці травня.

Про це свідчать результати опитування «Ставлення громадян України до вакцинації проти COVID-19», проведеного Центром Разумкова в період з 21 по 26 травня.

Водночас з 12% до 19% зросла частка тих громадян, які хочуть зробити це найближчим часом, ще стільки ж — планують зробити щеплення пізніше, і ще 10% вакцинуватимуться лише тоді, коли їм доведеться зробити це з формальних причин.

59%, які хочуть щепитися від ковіду, готові зробити це лише за умови, що воно буде безкоштовним. Це більше, ніж у березні, на 7%.

Ще 23% респондентів готові платити за вакцину, а ще 6% готові платити за те, щоб щепитися поза чергою.

Чим старші респонденти, тим частіше вони відповідають, що готові вакцинуватися лише безкоштовно (49% тих, кому від 18 до 29 років, і 77% тих, кому 60+).

Порівняно з березнем 2021 року частка респондентів, які відповіли, що не планують робити щеплення проти коронавірусу, зменшилася з 51,5% до 43%.

31% респондентів, які не планують вакцинуватися говорять, що, препарати, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні чи безпечні. Водночас вони готові зробити щеплення «якоюсь іншою» вакциною. 

Але все ж у порівнянні з березнем частка тих, хто не довіряє вакцині, зменшилася на 14%, тоді вона становила 45%.

Ще 30% опитаних мотивують свою відмову тим, що на їхню думку, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 15% — тим, що вже перехворіли на коронавірус, 12% мають медичні протипоказання, 7,5% вважають, що імовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька.

1 липня COVID-сертифікат з’явиться в «Дії» — Офіс президента