В Україні зросла кількість тих, хто втратив роботу, а зарплату скоротили кожному другому — опитування

В Україні зросла кількість тих, хто втратив роботу — з 35% у червні до 39% у липні. Серед них найбільше жителів сходу, жінок, найбідніших, тих, хто працює у приватному секторі або має власну справу, а також переселенців.

Про це свідчить опитування, яке провело соціологічна група «Рейтинг» 23-24 липня.

Сьогодні серед тих, хто мав роботу до війни, працюють 59%: повноцінно — 34%, віддалено чи частково — 19%, знайшли нову роботу — 6%.

Також опитування показало, що половина працюючих зазнали зниження зарплати від 10% і більше. У 43% зарплата не змінилася, у 9% — зросла.

Зниження доходів більше відчули ті, хто працює віддалено чи частково, а також підприємці. Більшість держслужбовців зберегли зарплату.

Проте 57% готові працювати і за умови зниження зарплати, а 40% у такому разі мають намір шукати нову роботу.

83% опитаних упевнені, що у наступні півроку вони збережуть своє робоче місце, не впевнені у цьому — 11%.

При цьому майже 40% українців переконані, що змогли б швидко знайти роботу у разі її втрати. У 57% такої впевненості немає — найчастіше це люди старшого віку, жінки, працівники державного сектору.

Крім того, соціологи відзначають, що серед тих, хто втратив роботу за час війни, лише третина активно її зараз шукає. Ще 23% думають над цим, і 41% - займають вичікувальну позицію.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Накопичувальна пенсія: як це працює і коли з’явиться в Україні