В Україні з’являться «нульові декларації», завдяки яким можна уникнути покарання за несплачені податки

У вівторок, 15 червня, Верховна Рада 243 голосами підтримала президентський законопроект №5153, яким запроваджується декларування активів фізосіб для легалізації доходів. 

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Це означає, що в період з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 в країні проведуть одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Збір з одноразового добровільного декларування — це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховує декларант, виходячи з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору.

Осіб, які мають право на добровільне декларування і не скористалися ним, вважатимуть «такими, які повідомили контролюючому органу про відсутність у власності активів, отриманих шляхом доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори».

Декларантами не можуть бути неповнолітні, малолітні або недієздатні особи,  які перебувають на повному утриманні інших осіб.

Крім того, декларувати свої активи не мають права особи, які сприяли фінансуванню тероризму або відмиванню доходів, а також особи, щодо яких Україна наклала економічні санкції.

До слова, проведення «податкової амністії було однією з передвиборних обіцянок Володимира Зеленського.

Зеленський ветував закон, що послаблює відповідальність за брехню в деклараціях