В Узбекистані заблокували Telegram, Facebook та Instagram, але одразу розблокували. Що стало причиною
Getty Images

В Узбекистані державний регулятор у сфері інформатизації та телекомунікацій «Узкомназорат» обмежив доступ до ряду соціальних мереж.

Такі заходи впровадили через зберігання та обробки персональних даних узбекистанців за межами країни, повідомляє Газета.uz.

Ввечері 3 листопада з перебоями почали працювати YouTube, LinkedIn, Instagram, Facebook, месенджер Telegram, «Однокласники» та інші популярні соцмережі.

За кілька годин Шерзод Асадов, речник президента Узбекистану, написав у Facebook, що глава держави знає про події. Таке рішення він назвав «одностороннім та непродуманим», а сам президент Шавкат Мірзієєв вкрай незадоволений блокуванням.

«Думаю, незабаром доступ до всіх соціальних мереж буде відновлений», — зазначив речник.

Тоді ж у реєстрі «Узкомназорату» зникли позначки про обмеження доступу, а його главу звільнили за дорученням президента.

Міністерство з розвитку інформаційних технологій та комунікацій згодом заявило, що причиною тимчасової відсутності доступу до низки соцмереж була неполадка на обладнанні «Узбектелекому». Але пізніше повідомлення було видалено.

«В даний час всі проблеми технічного обладнання усунуті. Діяльність [зазначених сайтів] продовжується у звичайному режимі», — йшлося в повідомленні. Міністерство також вибачилося перед «всіма користувачами» за незручності, викликані неполадкою.

Зазначають, що у липні в переліку «заборонених» опинились TikTok, Twitter, «ВКонтакте» та Skype, зараз їхня робота в Узбекистані обмежена. На тлі обмежень у країні різко зросла популярність мобільних VPN-додатків, які використовують для доступу до заблокованих сайтів.

В Узбекистані за фейки садитимуть у в’язницю