В Японії хочуть заборонити вакцину Moderna для чоловіків до 30 років
Getty Images

МОЗ Японії планує заборонити щепити чоловіків до 30 років вакциною Moderna. Замість неї пропонуватимуть Pfizer.

Таке рішення пов’язане зі збільшенням кількості повідомлень про рідкісні серцеві захворювання у молодих чоловіків, які щепилися Moderna, повідомляє The Japan Times.

Аналіз госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 в Японії показав, що з 1 млн чоловіків у віці від 15 до 40 років у 834 виявили випадки міокардиту та супутні симптоми. У жінок тієї ж вікової групи не виявлено жодного випадку.

Водночас центри США з контролю і профілактики захворювань засвідчують, що ризик виникнення таких хвороб набагато вище у тих, хто інфікований коронавірусом. Аналогічні висновки зробили і в Японії.

«Ризик міокардиту набагато нижчий у людей, які отримали вакцину Moderna, ніж у тих, хто страждає природною інфекцією, тому немає причин припиняти її використання», — запевнив Тецуо Накаяма, професор Інституту Кітасато.

ВООЗ назвала країни, де досі не почалась вакцинація від COVID-19

Минулого тижня Швеція припинила використання вакцини Moderna для людей, що народилися в 1991 році і пізніше. Вони посилаються на дослідження, яке показало вищий ризик запалення серцевого м'яза серед молодих людей, які щепилися.

Фінляндія також призупинила використання Moderna у чоловіків молодше 1991 року народження.

Авіакомпанія в Новій Зеландії влаштує спеціальний рейс для вакцинації від СOVID