Вагонобудівний завод постачає із ОРЛО до РФ деталі — СБУ

Служба безпека України виявила, як за допомогою «податків» із підприємства на Луганщині живе терористична організація «ЛНР».

Стахановський вагонобудівний завод в ОРЛО захоплений бойовиками. Продукцію він поставляє до РФ, повідомив пресцентр СБУ.

«Служба безпека України викрила протиправний механізм фінансування окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Луганщини. Організатори незаконно відправляли до країни-агресора продукцію захопленого бойовиками українського підприємства», — йдеться у повідомленні.

Оперативники та слідчі СБУ задокументували, що «кілька років ПАТ «Стахановський вагонобудівний завод» постачав продукцію, зокрема, для підприємств РФ».

Завод виробляє комплектуючі. Їх вивозили через неконтрольовану ділянку держкордону до Росії. «Частину виручених коштів завод сплачував у вигляді «податків» так званій адміністрації «ЛНР», — розповіли у спецслужбі.

У 2018 році підприємство перерахувало до «бюджету» бойовиків понад мільйон російських рублів. Оперативники СБУ кажуть, що завод «підтримав» окупаційну владу та проросійських терористів на десятки мільйонів рублів.

«Служба безпеки України повідомила екскерівнику вагонобудівного заводу про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України», — пише служба. Підозрюваного оголосили у загальнодержавний розшук.

Це вже не перша схожа схема, яку викриває СБУ. Зокрема, раніше служба викрила й припинила механізм фінансування бойовиків «ЛНР», який за весь час приніс їм близько 170 млн грн.

Тарас Козак оформлює й продає вугілля з ОРДЛО через кіпрський офшор — активісти