ВАКС арештував вилучені в нардепа Дубневича гроші
УНІАН

Вищий антикорупційний суд заарештував кошти народного депутата Ярослава Дубневича, якого підозрюють у заволодінні понад 93 млн грн «Укрзалізниці».

Як повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Telegram, «29 січня Вищий антикорупційний суд заарештував кошти народного депутата України 9 скликання, підозрюваного у заволодінні понад 93 млн грн коштів ПАТ «Укрзалізниця», тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України».

Йдеться про понад $100 тис. та понад 100 тис., які в Дубневича вилучили під час обшуків.

Кошти арештували на строк судового слідства та розгляду справи у суді.

У САП зазначають, що ухвала суду може бути оскаржена в суді апеляційної інстанції протягом п’яти днів з моменту її оголошення.

Передісторія

Слідство вважає Дубневича організатором корупційної схеми із заволодіння 93 млн грн «Укрзалізниці». За версією слідчих, він разом зі спільниками проаналізував ринок стрілочних переводів і організував постачання деталей за завищеними цінами.

Використовуючи свій статус нардепа та голови транспортного комітету, Дубневич нібито «надавав учасникам схеми незаконні вказівки». На цій схемі заробили фірми, контрольовані депутатом та його спільниками.

Незважаючи на те, що ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» є єдиним виробником стрілочної продукції на території України, переможцями відкритих торгів стали дві компанії — посередниці. Бенефіціарним власником однієї з цих компаній виявився саме нардеп.

Крім того, слідство встановило, що депутат особисто лобіював виділення грошових коштів з бюджету ПАТ «Укрзалізниця» на закупівлю товарів у саме цих підприємств.

Наприкінці жовтня 2019 року Верховна Рада дозволила притягнути Дубневича до кримінальної відповідальності. Він став першим обранцем дев’ятого скликання, якого позбавили недоторканності.

Youtube видалив канал Дубінського — ймовірно, через санкції США