Вакцина Novavax на 96% ефективна проти першого штаму COVID-19, заявляє виробник
Science News

Вакцина від COVID-19 розробки американської компанії Novavax є на 96% ефективною для запобігання випадків, спричинених найпершою версією коронавірусу, на пізньому етапі випробувань, проведеному у Великобританії.

Про це з посиланням на результати клінічних випробувань у Великобританії пише Reuters.

Випадків важких захворювань чи смертей серед тих, хто отримував вакцину, не було.

Вакцина також була приблизно на 86% ефективною у захисті від більш заразного вірусного варіанту, вперше виявленого та поширеного нині у Великобританії.

Водночас під час менших випробувань у Південній Африці, де волонтери переважно інфікувалися іншим штамом, який широко циркулює в країні, вакцина Novavax була на 55% ефективна й змогла повністю запобігти важкій формі хвороби.

Загалом препарат був ефективним приблизно на 90%, якщо поєднати дані людей, заражених обома версіями коронавірусу.

«Novavax також розробляє нові різновиди своєї вакцини, аби захистити від нових штамів та має намір розпочати клінічні випробування цих щеплень у другому кварталі цього року», — додає Reuters.

Плани компанії

Акції Novavax підскочили на 22% за кілька годин — до $229. Їхня ціна складала менш ніж $10 21 січня 2020 року, коли компанія оголосила, що розробляє вакцину проти коронавірусу.

Вакцина може бути дозволена для використання в США у травні, якщо американські регулятори вирішать, що даних Великобританії достатньо для прийняття рішення.

Усі заводи з виробництва вакцин Novavax мають повністю запрацювати до квітня, заявили керівники компанії. Виробник ліків очікує, що десятки мільйонів доз будуть накопичені і готові до відправлення в США.

Novavax планує виготовити свою дворазову вакцину у восьми виробничих центрах, включаючи Інститут сироватки крові в Індії. Якщо її дозволять, вона буде наступною після трьох вакцин проти COVID-19, раніше затверджених для використання у Великобританії від Pfizer-BioNTech, Moderna Inc та AstraZeneca.

Препарат компанії Novavax створений на основі інактивованого коронавірусу. Вакцину можна зберігати при температурі 2-8°С.

22 лютого у МОЗ вказали, що Степанов домовився про додаткові 5 млн доз вакцини Novavax.

У листопаді Bloomberg представив рейтинг затребуваності вакцин проти коронавірусу. Novavax в ньому посіла друге місце за кількістю попередніх замовлень (1,4 млрд доз, з них 160 млн — США, 100 млн — Європа), третє — Johnson & Johnson (1,3 млрд доз, з них 430 млн — США, 300 млн — європейські країни). Найбільше закупівель у світі припадає на вакцину британської компанії AstraZeneca.

Щеплення від COVID-19 за гроші раніше літа-осені не чекайте — Степанов