«Вакцинна дипломатія». РФ і КНР підривають довіру до західних щеплень, стверджує ЄС
Getty Images

Росія і Китай інтенсивно просувають свої щеплення проти COVID-19. Їхня «вакцинна дипломатія» поєднується з дезінформацією та маніпуляціями. Так ці держави підривають довіру до західних вакцин, інститутів ЄС і західноєвропейських стратегій вакцинації.

Про це написала у звіті Європейська служба зовнішніх справ.

Вона звернула увагу, що й Росія, і Китай використовують контрольовані державою ЗМІ і соцмережі, в тому числі офіційні дипломатичні акаунти.

До російської кампанії з просування вакцини «Супутник V» залучили державні органи, держкомпанії та держЗМІ. Російські офіційні особи просувають препарат і на додачу використовують дезінформацію, аби звинуватити Захід і ЄС в саботажі російської вакцини.

Прокремлівські ЗМІ, зокрема й офіційний акаунт «Супутника V» в Twitter, намагалися підірвати довіру суспільства до Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА). Вони ставили під сумнів його процедури та політичну неупередженість.

Через заклики не довіряти ЕМА РФ прагне підірвати і фрагментувати загальноєвропейський підхід до забезпечення поставок вакцин.

Повідомлення з контрольованих державою ЗМІ Росії в основному зосереджені на просуванні «Супутника V», наклепах на західні вакцини і звинуваченні ЄС у невдалій вакцинації або боротьбі з COVID-19. 

Росія просуває також повідомлення,  націлені на окремі уряди або місцеві ситуації. Вони зосередилися на:

  • звинуваченні українського уряду в «геноциді» за його відмову купити «Супутник V»;
  • вихвалянні дій білоруського уряду у боротьбі з COVID-19, включаючи співробітництво Москви та Мінська;
  • критиці Грузії за рішення використовувати вакцини, надані COVAX, а не «Супутник V», і звинувачення Тбілісі в замовленнях з Заходу.

Китай тим часом просуває свої вакцини як «глобальне суспільне благо». КНР спирається на доступність і стабільні поставки китайських вакцин і представляє їх як більш придатні для країн, що розвиваються, а також Західних Балкан.

Загальний посил китайських державних ЗМІ полягає в тому, що західні країни політизують вакцини і вносять свій внесок до «вакцинного розриву». Медіа КНР підкреслюють різницю між китайським і західним підходами. Ця подача новин перемежовується негативними повідомленнями про процес вакцинації в ЄС. Ще китайські ЗМІ звинувачують Євросоюз у накопиченні вакцин за рахунок бідніших країн і неправильному поводженні з вакциною AstraZeneca.

Державні ЗМІ Китаю звинувачують «західні ЗМІ» в нібито подвійних стандартах і відсутності професіоналізму  у висвітленні інформації про китайські вакцини.

У березні видання Wall Street Journal повідомляло, що російські спецслужби розгорнули кампанію з дискредитації американських вакцин від коронавірусу Pfizer Inc. та інших західних вакцин.

Туреччина домовилася, що Росія привезе до країни 50 млн доз щеплень «Супутник V»