Валерій Маркус звинуватив керівництво 47-ї бригади у некомпетентності: що відомо (фото)
Маркус і Шаламага на Вуглегірській ТЕС

Головний майстер-сержант 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура» Валерій Маркус подав рапорт про переведення на найнижчу посаду та звинуватив керівництво підрозділу у некомпетентності.

Так, у рапорті своє рішення він пояснив «систематичним приниженням сержантського корпусу», «нерозумінням командуванням бригади важливості морального духу бійців» та «відсутністю покарань за [замазано] та некомпетентністю офіцерського корпусу». Також Маркус заявив, що командування саботує традиції та міфологію бригади.

У зв'язку з цим він попросив перевести його на посаду командира бойової машини.

Сержант Валерій Макус рапорт

У кінці рапорту Маркус написав, що вважає заступника командира бригади «аморальним дегенератом», і наголосив, що перебування з цією людиною в одному колективі принижує його честь і гідність. Цю посаду займає Іван Шаламага, його ім'я у рапорті Маркуса частково замазано, але усе одно читається. 

У своїх соцмережах Макрус додав, що категорично не згоден з рішеннями щодо застосування і розвитку 47 бригади. І оскільки не може виправити ситуацію і, водночас, не хоче залишити своїх побратимів вирішіти перевестися на найнижчу посаду.

Хто такі Валерій Маркус та Іван Шаламага

29-річний Валерій Маркус розпочав свій бойовий шлях у березні 2014 року у складі 25-ї повітрянодесантної бригади. У 2016 році після поранення звільнився з військової служби.

Під час служби в армії вів відеоблог, а потім активно мандрував і видав кілька книжок. Після повномасштабного вторгнення одразу повернувся до лав ЗСУ. Спочатку служив у 30-й механізованій бригаді.

26-річний Іван Шаламага (позивний «Бескид») народився та виріс у місті Сколе Львівської області. У 2018 році він закінчив Національну академіюсухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного і одразу відправився у зону ООС. Перший бойовий досвід отримав на Світлодарській дузі.

Під час пономасштбаного вторгнення брав участь в обороні Попасної, Новологугаснького, Вуглегірської ТЕС.

Іван Шаламага та Валерій Маркус на Вуглегірській ТЕС у червні 2022 року

У квітні 2022 року Шаламага та Маркус отримали наказ сформувати окремий батальйон у складі 30-ї мезанізованої бригади, який згодом переформатували у полк. Так Шаламага у 25-річному віці став наймолодшим командиром батальйону, а згодом полку. Маркус водночас обіймав посаду головного сержанта.

У листопаді 2022 року на базі полку створили нову 47-у бригаду. Маркус зберіг посаду головного сержанта, Шаламага став заступником командира бригади, а очолив її Олександр Сак (позивний «Стафф»).

Іван Шаламага, Олександр Сак, Валерій Маркус 47 бригада

28-річний Сак бере участь у бойових діях з 2015 року, повний кавелер Ордену Богдана Хмельницкого. До призначення на посаду комбрига очолював 3-й батальйон 93-ї механізованої бригади «Холодний Яр». Чотири рази отримував поранення, за словами волонтера Романа Донік, в останній раз — на початку червня і вже за тиждень повернувся на фронт.

Олександр Сак  47 бригада

47-а бригада з початку червня бере участь у контрнаступі ЗСУ на півдні. Веде бойові дії поблизу села Работино на Запоріжжі.

Причини конфлікту, наслідком якого став рапорт Маркуса, наразі невідомі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Українська система Delta пройшла випробування НАТО і може інтегрувати F-16