Вантажі з України застрягли на судах на вході в Суецький канал. Їх 680 тис. тонн

За даними портового агента Stark Shipping, станом на 27 березня вісім суден з українським експортом чекали відкриття Суецького каналу на рейді в гавані Порт-Саїд і в самому каналі. На борту застряглих біля входу в Суец судів — понад 680 тис. тонн вантажів: зерна, руди і металу. Вони призначені, в основному, для експорту в Китай.

Згідно з даними системи MarineTraffic, 28 березня контейнеровоз Ever Given, як і раніше, стояв поперек Суецького каналу.

Серед судів з українським експортом, які очікують на вході в Суецький канал, — чотири балкера з кукурудзою і пшеницею, три з залізною рудою і одне вантажне судно з металом. Шість із них слідують в Китай, який є головним імпортером українського зерна і руди.

Сім суден чекають на рейді в Порт-Саїд в черзі з десятків інших балкерів, контейнеровозів і танкерів, які зібралися за п'ять днів біля входу в Суецький канал. Балкер GREBE «застряг» в самому каналі, де перебуває з 23 березня.

Одна доба простою в Суецькому каналі, в залежності від розмірів судна, за даними USM, коштує судновласнику, в середньому, в $30-35 тис. ціни фрахту. Для восьми суден, завантажених українськими експортерами, витрати становлять близько $265 000 на добу. Деякі суду очікують проходу з дня блокади каналу контейнеровозом.

У п'ятницю відкриття Суецького каналу очікували 237 суден: 107 в порту Суец в Червоному морі, 41 в середині каналу і ще 89 в Порт-Саїд в Середземному морі. Згідно з даними Lloyd's List, блокування каналу щодня затримує товарів на суму майже $9,6 млрд в день або $400 млн на годину.

Питання експорту України

Інцидент в Суецькому каналі створив ризики і для українських експортерів. Транспортування руди, металів і агропродукції в Південно-Східну Азію і на Близький Схід може подорожчати.

Через Суецький канал проходять торговельні маршрути, що зв'язують Україну з Близьким Сходом, і зокрема, Китаєм. На даний момент цей шлях повністю перекритий, і з кожним днем ​​в «список очікування» буде стає все більше суден з української експортною продукцією.

Збій в налагодженої ланцюжку поставок через Суец заподіє значні збитки великим українським експортерам з масштабними поставками. Уже зараз від блокади Суецького каналу найбільше страждає торгівля України з Китаєм — найбільшим імпортером продукції українського АПК і ГМК.

Про ризики для України повідомляє ЦТС. На думку ексначальника управління стратегічного розвитку Адміністрації морських портів України Володимира Шемаєва, ця ситуація торкнеться в першу чергу експортерів. 

«Судна, які прямують по маршруту з України в Азію, країни Перської затоки, проходять через Суецький канал. В першу чергу йдеться про експорт залізної руди і постачання продукції агропромислового комплексу в країни Близького Сходу. Всі компанії, які очікують проходження по каналу, включаючи українських  вантажовідправників і вантажоодержувачів, зазнають збитків», — зазначає він.

За його словами, разом з тим, споживачі в Україні в найближчі 1-2 місяці не відчують значного обмеження у постачанні.

Ціна обходу

Судна, чий маршрут пролягає через Суецький канал, постають перед вибором: або чекати розблокування каналу, або йти в обхід навколо мису Доброї Надії в Південній Африці, проводячи в дорозі зайвих два тижні. Щоб дійти до Кейптауна з Чорного моря, часу знадобиться ще більше — близько 23 днів.

Великі надії покладають на приплив в неділю-понеділок, коли рівень води в каналі, за прогнозами, підніметься на 46 см. Якщо ж і тоді зняти EVER GIVEN з мілини не вдасться, останнім варіантом залишиться розвантаження судна — спершу запасів води і палива, а потім і контейнерів. В такому випадку рятувальна операція загрожує затягнуться на кілька тижнів: на борту гіганта більше 20 тис. контейнерів, а в світі не так багато плавучих кранів, які можуть провести розвантаження судна такого розміру.

Керівництво Суецького каналу поки не називає строків відновлення судноплавства каналом. Вони не виключають, що доведеться розвантажувати судно. Фахівці попереджають, що в такому разі розблокування каналу займе кілька тижнів.

Наслідки «Суецької блокади»

Через Суецький канал ведуть близько 12% всієї світової торгівлі. Тому через збої у ланцюжку постачання товарів у різні країни річний показник зростання світової торгівлі щотижня падатиме на 0,2-0,4 п. п., а в цілому за рік — приблизно на 1,4 п. п. або $230 млрд у грошовому еквіваленті.

26 березня знову виросли ціни на нафту, адже, як зазначає компанія Kpler, з 39,2 млн барелів нафти-сирцю, що перевозяться в день морем, 1,74 млн проходить через Суецький канал. Цього тижня ціни на перевезення нафтопродуктів морським шляхом виросли майже в два рази, а також ціна на ринку нафти зросла на щонайменше 4,5% за день.

Також зростають ціни на морські перевезення. Наприклад, вартість доставки 40-футового контейнера з Китаю в Європу зросла до $8 тис. — це майже в чотири рази більше, ніж рік тому. Тепер робота суден категорії Suezmax, що перевозять до 1 млн барелів нафти, обійдеться приблизно в $17 тис. у день. Це максимальний показник з червня 2020 року.

За даними агентства в Єгипті Leth Agencies, в п'ятницю своєї черги пройти каналом очікували 237 суден: 107 знаходяться в порту Суец в Червоному морі, 41 – всередині каналу і ще 89 в Порт-Саїді в Середземному морі. Кожен день простою кораблів обходиться сумою майже 9,6 млрд доларів в день або 400 млн доларів на годину.

Перспективи

Спроби зрушити контейнеровоз із місця продовжилися в суботу 27 березня. У роботах беруть участь потужні буксири, а також судна з дренажним обладнанням. Витягнули вже 20 тис. тонн ґрунту, із самого контейнеровоза за борт спущено 9 тис. тонн баластної води, проте поки що зусилля не мають успіху. Також у планах – скористатися силою припливної хвилі.

Офіційний представник президента США Джен Дженніфер Псакі повідомила, що Вашингтон «уважно стежить за ситуацією» і пропонує відправити на допомогу компанії, яка займається розблокуванням каналу, групу американських військових морських експертів.

Та поки йдуть роботи, вантажовідправники шукають інші варіанти перенаправлення своїх суден, — пише Bloomberg. Але цей маршрут довший на два тижні і коштує дорожче. Так, витрати на паливо для супертанкера, що доставляє нафту в Європу з Близького Сходу, складуть близько $300 тис.

Французька CMA CGM розробляє новий розклад суден, які вже знаходяться в дорозі, повідомила компанія.  «Для вантажів, які ще належить занурити, CMA CGM розглядає альтернативні морські маршрути, залізничні перевезення і можливість доставки вантажів авіатранспортом компаній CMA CGM Air Cargo», — йдеться в повідомленні.

У п'ятницю датська транспортно-логістична компанія A.P. Moeller-Maersk A/S, світовий лідер в контейнерних перевезеннях, повідомила, що починає змінювати розклад і маршрути своїх суден.  Компанія перенаправила два судна маршрутом через мис Доброї Надії.  Розклад і графік будуть змінюватися. «Ми продовжуємо змінювати маршрути, там, де це можливо», — відзначає Maersk.

Єгипет також відкрив стару частину каналу, аби дещо розвантажити затори, доки рухомість судна не відновлять.

Єгипет назвав щоденні втрати через блокування Суецького каналу

Єгипет щодня втрачає близько $14 млн зборів за проходження Суецького каналу. Канал блокований контейнеровозом Ever Given, який сів на мілину і перегородив шлях. Про це сказав голова управління Суецьким каналом Рабіє в інтерв'ю каналу eXtra News.

При цьому він повідомив, що конкретний збиток розрахувати важко, оскільки збори залежать від розміру судна і його вантажу.

Рабіє також сказав, що земснарядам вдалося витягти 27 тис. куб. м піску на глибині 18 м, а днопоглиблювальні роботи тривають.

Тарифи на доставку танкерів для нафтопродуктів майже подвоїлися після того, як судно застрягло, а блокування порушила глобальні ланцюжки поставок, погрожуючи дорогими затримками для компаній, які вже зіштовхнулися з обмеженнями через COVID-19.

Як повідомляло РБК-Україна, через затор в Суецькому каналі світова торгівля несе збитки в розмірі $400 млн щогодини.

 

Рабіє розрізняє декілька можливих причин даної ситуації: «сильні вітри і погодні фактори — це не основні причини, через які судно сіло на мілину, можуть бути також технічні або людські помилки».

Також Рабіє виключив версію можливих навмисних дій. Остаточні причини, за його словами, будуть з'ясовані в ході розслідування, документації для якого вистачає.

У свою чергу, в Bernhard Schulte Shipmanagement, компанії, що керує судном, заявили, що «початкові розслідування виключають будь-яку механічну відмову або відмову двигуна як причину посадки на мілину».

Нагадаємо, EVER GIVEN сів на мілину в південній частині Суецького каналу близько 8:00 23 березня. Контейнеровоз довжиною 400 м розвернувся поперек каналу, чия ширина складає всього 350 метрів, і уперся в його стінки, перекривши рух, а потім занурився носом у пісок. В результаті по обидва боки від входу в канал скупчилися величезні черги.

Негода тут ні до чого. В Єгипті назвали можливі причини «корку» в Суецькому каналі