Ватикан спробував «примирити» Україну та росію під час хресної ходи (фото)

15 квітня, у Страсну п'ятницю, в римському Колізеї відбулася традиційна хресна хода за участі Папи Римського Франциска.

Цього разу під час 13-ї стації, присвяченої роздумам про смерть Ісуса, хрест несли українка Ірина та росіянка Альбіна, які вже 20 років живуть в Італії та працюють в хоспісі. Ця акція мала символізувати примирення двох народів.

В Україні цю ідею заздалегідь розкритикували. «Спершу потрібно припинити нас вбивати, а тоді можна говорити про наступні кроки. Щоби миритися, треба бути принаймні живим», — заявив глава УГКЦ архієпископ Святослав Шевчук.

Ірина (зліва) та Альбіна (справа) під час хресної ходи

Виступив проти цього задуму і український уряд. Однак від акції «примирення» під час хресної ходи у Ватикані не відмовилися. Але натомість після протестів українського посольства замінили розлогі Роздуми під час 13-ї стації про події в Україні на молитву тиші.

«До аргументів української сторони (а офіційна заява і відповідна нота посольства України при Святому Престолі була першою у низці інших подібних звернень) поставилися в апостольській столиці з увагою: замість запланованого розлогого тексту, в якому мала звучати теза і про «братські народи», було запропоновано помолитися в тиші», — пояснив посол України у Ватикані Андрій Юраш.

Хресна хода у Колізеї

За словами посла, це неординарна подія, і сам він не сподівався на те, що Ватикан змінить вже опублікований в усіх офіційних джерелах текст і зміст хресної ходи.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Відкладіть зброю!». Папа Римський закликав до великоднього перемир'я в Україні