Ватикан виступає проти нового італійського закону про гомофобію
Getty Images

Ватикан висловив Італії протест щодо законопроєкту про гомофобію, який зараз розглядають у парламенті.

Він передбачає покарання за дискримінацію і підбурювання до насильства щодо ЛГБТ-спільноти, а також жінок та людей з обмеженими можливостями, повідомляє BBC.

Ватикан наполягає, що закон обмежить релігійні свободи. Згідно з нинішньою римо-католицькою доктриною, гомосексуальні стосунки вважають «девіантною поведінкою».

Законопроєкт «Зан», названий на честь Алессандро Зана, ЛГБТ-активіста та політика, нижня палата парламенту прийняла в листопаді 2020. Тепер його має прийняти Сенат. Закон передбачає до чотирьох років ув'язнення для тих, хто скоїв злочин на грунті ненависті або дискримінації.

Тим часом Маттео Бруні, представник Ватикану, заявив агентству AFP, що цей законопроєкт є «безпрецедентним актом в історії відносин» між Італією та Святим Престолом.

У Ватикані вважають, що це порушує Латеранський договір, підписаний у 1929 році, яким їхню державу визнали незалежною. Також представники духовенства припускають, що католики можуть зіткнутися із судовим переслідуванням через їхню думку про ЛГБТ.

Автор законопроєкту заперечив можливість цензури та заявив, що він жодним чином не обмежує свободу думки або віросповідання.

Папа Римський планує визнати блаженним Робера Шумана — одного з засновників ЄС