Вбивство Пригожина організував голова Радбезу рф Патрушев — WSJ

Вбивство ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина організував голова Радбезу рф Микола Патрушев. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела у західній розвідці на колишнього співробітника російської розвідки.

За даними газети, Патрушев ще влітку 2022 року попереджав путіна, що посилення авторитету Пригожина внаслідок його участі у війні в Україні створює небезпеку для Кремля. Однак спочатку путін на ці перестороги не звертав уваги, оскільки «вагнерівці» показували більшу боєздатність за регулярні частини.

Ситуація змінилася у жовтні минулого року, коли Пригожин під час телефонної розмови у грубій формі пожалівся путіну на нестачу боєприпасів. У кабінеті тоді знаходився Патрушев і змін переконати російського президента, що ватажок ПВК не поважає владу Кремля. Після цього путін перестав ігнорувати скарги Пригожина.

WSJ стверджує, що саме Патрушев у червні керував придушенням заколоту «вагнерівців». Він нібито дзвонив офіцерам, що симпатизували Пригожину, і прохав їх переконати очільника ПВК зупинитися. Голова Радбезу рф також шукав посередників за кордоном. У такій якості він пропонував виступити президенту Казахстану Касим-Жомарт Токаєву та білоруському диктатору Олександру Лукашенку. У результаті Токаєв відмовився, а Лукашенко — погодився.

Після завершення заколоту Патрушев почав готувати вбивство Пригожина. За даними джерел газети, потім ці плани показали путіну і той не став заперечувати.

У результаті 23 серпня під час перевірки перед вильотом під крило літака Пригожина заклали невелику бомбу. За півгодини після зльоту вона вибухнула. Усі 10 пасажирів загинули.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лукашенко заявив, що Пригожин ніколи не просив у нього гарантій безпеки