Вчені «оживили» тварину після 24 тис. років у вічній мерзлоті Сибіру
PA MEDIA

Науковці «оживили» багатоклітинну бделлоїдну коловратку після 24 тисяч років у вічній мерзлоті Сибіру. Вчені відкопали її у річці Алазея в російській Арктиці.

Про це повідомляє BBC.

Після розмороження коловратки були активні, харчувалися і навіть почали розмножуватися. Аналіз показав, що їхній вік — від 23 960 до 24 485 років.

ЗМІ пише, що раніше вже вдавалося «оживити» коловраток, але не таких прадавніх. В Current Biology припускають, що їх можна додати до переліку організмів, здатних виживати безмежно довго у криптобіозі — стані, при якому метаболізм майже повністю зупиняється.

«Багатоклітинний організм можна заморозити та зберігати у такому вигляді протягом тисяч років, а потім повернути до життя. Це мрія багатьох письменників-фантастів», — розповів PA Стас Малавін, вчений російського Інституту фізико-хімічних та біологічних проблем ґрунтознавства.

Довідка

Коловратки — одні з найбільш примітивних багатоклітинних тварин. При цьому вони неймовірно живучі. New York Times повідомляє, що вони є одними з найбільш радіоактивно-стійких тварин на Землі, які також можуть витримувати низький рівень кисню, голод, високу кислотність та роки зневоднення.

Вчені повідомляють також про інші багатоклітинні організми, які повертаються до життя через тисячі років, серед них — нематоди (круглі черв'яки) та деякі види рослин та мохів.

На балансі «Укрзалізниці» знайшли двох ведмедів. Їх відправлять на реабілітацію в Нідерланди