Вчені попереджали владу Індії про небезпечну мутацію COVID-19, їх проігнорували — Reuters
Getty Images

Вчені заздалегідь попереджали владу Індії про небезпеку нового варіанту COVID-19, а також необхідність запобігти цьому спалаху, проте до них не дослухалися, повідомляє Reuters.

В результаті нині в країні триває найбільший у світі спалах пандемії.

Фахівці ще на початку березня попередили чиновників про ризики поширення нового й заразнішого штаму вірусу, який почав охоплювати Індію.

Четверо вчених кажуть, що, незважаючи на попередження, федеральний уряд не став вводити серйозні обмеження для стримування хвороби.

Також ще один вчений, який керує дослідницьким центром, на умовах анонімності розповів, що документ із попередженням про новий небезпечний варіант COVID-19 передали індійському високопосадовцю, який підпорядковується безпосередньо прем'єр-міністру країни.

Масштабний спалах коронавірусу в Індії виник після того, як мільйони людей, в більшості своїй — без масок, відвідали релігійні збори і передвиборні мітинги.

Лікарні в країні страждають від нестачі кисню та ліжок. Сплеск хвороби в Індії відбувається на тлі ослаблення пандемії в інших країнах.

Індія встановила світовий антирекорд за кількістю нових заражень COVID-19 — за останню добу там виявили понад 400 тис. хворих.

З моменту початку пандемії Індія підтвердила понад 19 млн випадків, поступаючись лише США. Також ЗМІ повідомляють про понад 200 тис. смертей протягом пандемії.

США заявили, що обмежать поїздки з Індії, починаючи з вівторка, щоб спробувати зупинити розповсюдження COVID-19 . Австралія пішла на крок далі, тимчасово заборонивши своїм громадянам повертатися додому з Індії, повідомляє ВВС.

Україна з 2 травня забороняє в'їзд з Індії через масштабне поширення коронавірусу в цій країні. Громадяни України й ті, хто постійно проживає на території нашої країни, повинні будуть по приїзду з Індії перебувати на самоізоляції.

Протидія COVID-пандемії. Україна закриє в'їзд для іноземців з Індії